Downtown Traffic & Parking
Improvement Plan

The City of New London implemented a new traffic pattern on a trail basis on Bank Street between Tilley Street and State Street, effective Thursday, July 27, 2017.

The new traffic design is intended to ease congestion and aggressive driving, better facilitate on-street parking, increase pedestrian safety, promote development, and improve the image of the central Bank Street business district.

Bank Street was restriped between Tilley and State Streets to enable a shared bicycle lane with one (1) traffic/travel lane, as well as create “buffer” areas so passengers can safely exit their vehicles without disrupting traffic flow.  The pilot initiative shall last approximately 90 days.

READ MORE

 

Multi-Use Path

The City of New London is planning a multi-use combined impervious Pedestrian and Bile Path Trail from City Pier to behind Shaw’s Landing Condominiums. This project is the initial phase of a plan that will enable walking and bike paths connecting City Pier to Fort Trumbull.

The City was awarded a $61,650 grant from the State of Connecticut, Department of Energy and Environmental Protection to provide final plans and construction documents for the one-half mile (1 mile round trip) trail.

Anchor Engineering was awarded the contract and is developing plans. Once plans are complete, the City will apply for additional grant funding for construction of the path.

LEARN MORE

Toby May Basketball/Tennis/Handball Courts

Basketball and tennis courts at Toby May Park have been completely reconstructed and resurfaced.  A new handball court has been constructed at the direction of the Parks and Recreation Commission.

With proper and responsible use, the courts should provide quality recreational service for years to come.  The City has already been contacted by the New England Handball Association, which has expressed interest in holding regional handball clinics and competitions here.

 

LEARN MORE

Municipal Parking Lots

In July 2016, the City of New London embarked on an ambitious project to redesign and construct two municipal parking lots along Eugene O’Neill Drive which back up to Bank Street, one of the City’s main commercial thoroughfares.

The new lots feature several innovative design and functioning elements.  These include center islands serving as “rain garden” storm water collection basins, the use of “Silva cells” (sub-grade plastic cages) to provide a healthy growing environment for newly planted trees, classically styled brick entry nodes, and the addition of decorative lighting fixtures that match existing lighting designs along Bank and State Street, serving to visually connect the parking lot with area commercial establishments.

Construction of the lots is complete. Hanging flower baskets have been installed to match with the adjacent city downtown district design. Future installation of artwork at the entrance at the intersection of Pearl Street and Eugene O’Neill Drive will complete the project!

LEARN MORE

L.E.D. Streetlight Conversion

Rendering of previous H.P.S. lighting.

Rendering of new L.E.D. lighting.

In 2016, Public Works administered the conversion of 2200 HPS (High Pressure Sodium) “Cobra Head” style streetlights, and 388 Decorative streetlights, to LED (Light Emitting Diode) fixtures. This initiative, funded through a $1.2 million bond, includes $426,000 in rebates from Eversource , and an annual reduction of more than a million kwh/hr., resulting in an estimated $175,000 annual savings in cost of electricity. L.E.D.s emit a more natural light color, and illuminate a more general area, resulting in increased safety and quality of life.

Veteran’s Field Renovation

Veteran’s Field served as a key recreational center during the mid-20th century, including the venue for New London High School games. In recent years it served as the staging area for portable educational buildings and then lay fallow, unable to be easily upgraded because it sat on the site of an ancient landfill.

Site work is progressing well.

Pedestrian Bridge Repair

In 1973, a pedestrian walkway bridge was constructed to connect housing on both sides of Route 32 (Eugene O’Neil Drive), and provide access to Fulton Park.

Over time, the protected steel mesh has been severely damaged. Currently, plywood panels are in place for protection.

The City is in the process of replacing the mesh with a panel and mesh system that will be damage resistant and provide long-term security. This system will also be fashioned to provide an artistic visual welcome to drivers entering the City.

Fulton Park Sinkhole

As a result of an extreme water event on the afternoon of September 10, 2015, a section of the asphalt on the upper level at Fulton Park collapsed. Analysis determined that a section of 36” drainage pipe had deteriorated and collapsed. During subsequent rain events, the erosion has increased.

Ownership of Fulton Park and the associated infrastructure was passed to the City in 1972, when the pedestrian walkway was constructed.

The project is complete. New piping and two manholes have been added to connect with drainage off Route 32, running through the park and into the brook.

Ocean Avenue Reconstruction

In 2015/2016, the City applied for and was awarded a LOTCIP (Local Transportation Capital Improvement) grant to completely reconstruct Ocean Avenue between Niles Hill Road and Neptune Avenue, estimated at a cost of $2,162,999.40. The State DOT has approved the City’s design and authorized contract award.

Work has begun on the project which is expected to take approximately 150 calendar days, depending on weather and site conditions.

VIEW PRESENTATION

READ PRESS RELEASE

Shaw’s Cove Steel Pile Wall Reconstruction

A corrugated  metal retaining wall in Shaw’s Cove was installed in 1976 as a critical infrastructure component in the City’s Flood Control Plan. It includes a Cathotic Protection system that deteriorates with salt water and wave action to act as a guide to determine when the wall needs to be replaced.

Based on the condition of the Cathodic system, in 2016 the City applied for and received a $160,000 grant funded by the U.S. Department of Housing and administered through the State of Connecticut Department of Housing to perform engineering studies to accurately ascertain the condition of the wall and to prepare bid documents for its repair. GZA GeoEnvironmental, Inc. has completed technical on-site analysis and is preparing an assessment report with recommendations on repair and maintenance options.